Najprostszy krem z czosnku

Jeśli nie wiecie jak w Tłusty Czwartek odpędzić się od kusicieli proponujących Wam kolejnego pączka (jakiegoś milionowego już w tym dniu, bo przecież od rana je jecie , zjedzcie sobie tę zupę. Gwarantuję Wam, że propozycje szybko się skończą 🙂

Przygotuj:

1 dużą główkę czosnku (no chyba że nie kochacie tego warzywa tak jak ja, to dajcie trochę mniej)
3-4 ziemniaki
1 cebulę
1,5 l bulionu warzywnego
100 ml śmietany 12%

Dodatkowo: bagietka, starty ser,

1. Posiekaną w kostkę cebulę wraz z posiekanymi ząbkami czosnku podsmaż przez chwilę na oleju w garnku.
2. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, całość smaż przez kilka minut.
3. Do garnka dodaj bulion.
4. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wszystko zblenduj na gładki krem.
5. Wlej śmietanę i dobrze wymieszaj. Całość dopraw solą, białym pieprzem o czarnym (możesz wrzucić odrobinę gałki muszkatołowej).
6. Bagietkę pokrój na kawałki, posyp starym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na ok. 10 min.
7. Zajadaj ze smakiem, tworząc wokół siebie atomową chmurę aromatów zapachowych 🙂

Komentarze dla: “Najprostszy krem z czosnku

  • 15 marca 2017 at 12:31
    Permalink

    Uwielbiam czosnek i jeśli tylko mam możliwość i dobrze się będzie komponował zawsze, ale to zawsze nim dosmaczam potrawę. Ale muszę przyznać, że takiego kremu nie jadłam i koniecznie muszę to nadrobić. Ogromnie dziękuję za kolejną wyborną inspirację czosnkową.

    Odpowiedź
    • 21 marca 2017 at 12:33
      Permalink

      Polecam koniecznie z grzankami 🙂

      Odpowiedź
  • 9 czerwca 2017 at 14:46
    Permalink

    Polecam bo bardzo zdrowy 🙂 Zwłaszcza niezastąpiony w okresie zwiększonej podatności na zachorowania 🙂

    Odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *