Wegańska zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym

Rozgrzewająca, sycąca, zdrowa i smaczna, potrzebny szerszy opis, czy już jesteście zachęceni do przetestowania ? 🙂

Przygotuj:

150 g czerwonej soczewicy
1 batata
1 czerwoną cebulę
2 ząbki czosnku
2-3 marchewki
1 pietruszkę
niewielki kawałek selera
1 puszkę mleka kokosowego
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki chilli
1 łyżeczkę słodkiej papryki
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sok z ½ cytryny
sos sojowy
natkę pietruszki

1. W garnku na kilku łyżkach oleju podsmażamy paprykę, chili, curry i kurkumę. Po chwili wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość smażymy kilka minut.

2. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler i bataty. Podsmażamy przez chwilę mieszając.

3. Warzywa zalewamy 2l wody, no chyba że macie bulion:) Jeśli dysponujecie tylko wodą dodajcie do niej liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sos sojowy.

4. Kiedy warzywa będą miękkie (czyli po jakiś 20 minutach), dodajemy soczewicę.

5. Po kilu minutach, dodajemy sok z cytryny i mleko kokosowe.

6.Całość dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy.

7. Podajemy z posiekaną natką pietruszki, albo kolendrą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *