Wegańska tarta z masłem orzechowym

Zdecydowanie nastała moda na zdrowe żywienie. I bardzo dobrze, bo to jedyny rodzaj mody, którą popieram całym sercem. Jak zdążyliście zauważyć, na blogu coraz częściej pojawiają się przepisy bezglutenowe, wegetariańskie, a w ostatnim okresie także wegańskie. Mimo, że na weganizm raczej przechodzić nie zamierzam (choć kto wie co czas przyniesie), o tyle bardzo chętnie przygotowuję posiłki w oparciu o ten model żywienia. Dzisiejszy przepis, nieznacznie przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi ze strony Zdrove karmelove (zachęcam Was do odwiedzenia tej strony). Ciasta tego po raz pierwszy spróbowałam podczas ostatnich świąt i zakochałam się w nim od pierwszego kawałka. Spróbujcie, a nie pożałujecie 🙂

Przygotuj:

1,5 szkl suszonych daktyli

1,5 szkl mieszanki migdałów, orzechów laskowych i orzechów włoskich w dowolnej proporcji

½ szkl wiórków kokosowych

½ łyżeczki cynamonu

1,5 szkl masła orzechowego (gładkie, bez kawałków orzechów)

Krem czekoladowy

1 szkl mleka kokosowego

2 łyżeczki agar agar (użyjcie odrobinę więcej aniżeli wskazuje instrukcja  na opakowaniu)

1/2 szkl  suszonych daktyli

2 dojrzałe awokado

2 łyżki kakao

szczypta soli

1/2 laski wanilii

2 łyżki ksylitolu

Dodatkowo: duża garść orzechów ziemnych

  1. Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw na ok. 15 min, po tym czasie odcedź. Orzechy zmiksuj blenderem. Do zmielonych orzechów dodaj daktyle i całość jeszcze raz zmiksuj. Kolejno dodaj cynamon, wiórki. Masę zagnieć, a następnie wyłóż nią tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
  2. Po ok. 30 min. wyjmij spód, a następnie rozsmaruj na nim masło orzechowe.
  3. Daktyle na krem zalej ciepłą wodą i odstaw na chwilę. W tym czasie podgrzej mleko kokosowe. Dodaj do niego ksylitol i ziarna z połowy laski wanilii. Następnie, postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaj agar agar.
  4. Awokado obierz, przełóż do blendera. Dodaj namoczone daktyle, kakao, sól. Całość zmiksuj.
  5. Do powstałej masy dodaj mleko kokosowe, i całość ponownie zmiksuj.
  6. Masę wyłóż na ciasto, posyp garścią orzechów ziemnych (możesz je wcześniej uprażyć) a tartę włóż do lodówki na min. 1 h.
  7. Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *