Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Idealny przepis na pożegnanie sezonu dyniowego 🙂

Przygotuj:

1 kg dyni (u mnie hokkaido)
1 czerwoną cebulę
3 ząbki czosnku
1 łyżeczkę curry
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki startego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
puszkę mleka kokosowego

1 Dynię pokrój w grube plastry, ułóż na blasze do pieczenia, dodaj nieobrane ząbki czosnku i pokrojoną w ćwiartkę cebulę. Wszystko delikatnie spryskaj oliwą i posyp ziołami prowansalskimi. Piecz w piekarniku ok. 30 min w 190 C.

2. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu dyni obierz ją ze skóry (nie jest to konieczne gdy korzystasz z dyni hokkaido).
W garnku na łyżce oliwy podgrzej przyprawy:curry, paprykę, imbir, kolendrę.

3. Dodaj upieczone warzywa (czosnek możesz wrzucić wraz z łupinami bądź obrać).

4. Zalej bulionem kilka centymetrów ponad warzywa.

5. Gotuj ok. pół godziny, następnie zblenduj.

6. Na koniec dodaj mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

7. Podawaj z uprażonymi pestkami dyni lub grzankami.

img_4638

img_4640

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *