Zielone curry z łososiem

Dziś w kuchni odrobinę Azji ! Polecam miłośnikom mocnych wrażeń, tych kulinarnych oczywiście 🙂

Przygotuj:
300 g łososia
1 puszkę mleka kokosowego
1 cebulę
2 ząbki czosnku
1 łyżkę zielonej pasty curry (u mnie już w pakiecie z chilli)
2 łodygi selera naciowego
1 łyżkę sosu rybnego (możecie pominąć)
1 łyżkę sosu sojowego
1 łyżeczkę startego imbiru
odrobinę posiekanej kolendry (zawsze możecie zamienić na natkę pietruszki)

  1. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  2. Następnie dodajemy pastę curry i dokładnie ją rozprowadzamy.

  3. Łososia myjemy, a następnie oddzielamy mięso od skóry. Kroimy na niewielkie kawałki.

  4. Kolejno dodajemy mleczko kokosowe i łososia. Całość dusimy przez ok. 10 minut.

  5. Doprawiamy sosem rybnym, imbirem, sosem sojowym.  Dodajemy pokrojony w plasterki seler naciowy. Chwilę gotujemy na małym ogniu.

  6. Zajadamy z ryżem 🙂

img_4621

img_4623

img_4626

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *