Hummus

Kuchnia roślinna jest mi bliższa z miesiąca na miesiąc. I choć nie wyobrażam sobie przejścia na wegetarianizm, to ilość mięsa w mojej diecie maleje z tygodnia na tydzień. Moim niekwestionowanym autorytetem jeśli chodzi o przepisy wegańskie, jest, zapewne wszystkim Wam dobrze znana, Marta Dymek prowadząca blog Jadłonomia. Jej przepis na hummus, jest taki jak o nim pisze, czyli idealny. Spróbujcie sami 🙂

 

Przygotuj:

1/2 szklanki suchej ciecierzycy
1/2 szklanki jasnej pasty tahini
ok. 1/4 szklanki lodowatej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo: oliwa, natka pietruszki, słodka papryka,

1. Ciecierzycę zalej zimną wodą (w dużej ilości) z łyżeczką sody i odstaw na kilka godzin (najlepiej pozostaw na noc).

2. Następnego dnia odcedź ciecierzycę, przelej wodą i ugotuj do miękkości, dodając do wody łyżeczkę sody.

3. Ugotowaną ciecierzycę odcedź, przelej wodą, a następne zblenduj na gładką masę wraz z pastą tahini, sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem i odrobiną soli.

4. Kolejno dodaj zimną wodę i całość ponownie zmiksuj uzyskując pożądaną konsystencję.

5.Podawaj z dodatkiem oliwy, papryki i natki pietruszki.

*oryginalny przepis, nieco przeze mnie zmodyfikowany, znajdziecie tutaj

img_4560

 

img_4563

 

pozdrawiam,

zwyczaj-nie-zwyczajna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *