Czy słodycze mogą być zdrowe? Przekonaj się z nową książką Kingi Paruzel „Fit Słodkości”

Czy można jeść słodycze i nie tyć? Czy słodycze mogą być zdrowe? Na te i inne pytania próbuje odpowiedzieć Kinga Paruzel w swojej książce Fit Słodkości, o której dziś słów parę.

Zapewne część z Was kojarzy Autorkę z 1 edycji programu Master Chef. Pomimo, że nie wygrała programu, jej kariera od tamtego czasu zdecydowanie nabrała rozpędu. W wolnych chwilach wpadnijcie na jej bloga, znajdziecie tam mnóstwo fajnych pomysłów na zdrowe i lekkie dania 🙂

A wracając do książki.

img_4610

Książka powinna być must have’em każdego łasucha, którego natura nie obdarzyła przemianą materii o szybkości błyskawicy, czyli dla kogoś takiego jak ja 🙂

Uwielbiam słodycze i choć w ostatnim czasie znacząco ograniczyłam ich spożycie, to nie wyobrażam sobie niedzielnej kawy bez czegoś słodkiego 🙂

Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba rezygnować ze słodyczy, by dalej wciskać się w ulubione jeansy i bez strachu przemykać przed lustrem (a ich mam niestety całkiem sporo w domu :P).

Rozwiązaniem jest zmiana filozofii pieczenia. Ja ten moment mam już na szczęście za sobą i trudno mi sobie przypomnieć kiedy ostatni raz piekłam „tradycyjne ciasto”. Dla wszystkich, którzy rozważają porzucenie dotychczasowych nawyków cukierniczych, ta książka powinna stać się obowiązkową lekturą 🙂

Książka jest dość duża, oprawiona w twardą oprawę. Dzięki temu stabilnie utrzymuje się na otwartym akurat przepisie, czego nie da się osiągnąć przy książkach w miękkiej oprawie.

Każdy przepis zilustrowany jest piękną fotografią, która chyba dobrze realizuje swój cel – człowiek patrzy i od razu leciałby do kuchni i piekł, a potem konsumował i konsumował 🙂

Pierwsze 40 stron książki to swego rodzaju poradnik, słowo wstępne i garść przydatnych porad.

Z tej części dowiedziecie się co trenowała Kinga Paruzel, dlaczego nie udało jej się zostać sprzedawcą roku i co dał jej udział w Master Chefie.

img_4613

Kolejno Autorka w sposób bardzo przystępny przekazuje wiedzę kulinarną i raczy nas mnóstwem przydatnych porad. Z tej części dowiecie się o właściwościach kilkudziesięciu mąk (tak, jest ich aż tyle :), nauczycie się także je dowolnie zamieniać. Poznacie rozmaitego rodzaju składniki używane do przygotowywania deserów jak środki spulchniające, zdrowe zamienniki tłuszczów czy jajek. Dowiecie się ile jest cukru w cukrze, i czym można go łatwo zastąpić. Swoje porady znajdą także osoby na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej czy wegańskiej. Słowem: każdy znajdzie w niej coś dla siebie! 🙂

img_4611

Przechodząc do metritum:

W książce znajdziecie ok. 100 przepisów. Zostały one podzielone na rozdziały :

1.Batony, muffiny i ciastka/ 2.Ciasta, chlebki i torty/ 3.Desery, lody i słodkie śniadania/ 4.Kremy, musy i inne dodatki.

img_4616

Przeczytałam je praktycznie wszystkie i mogę z całą pewnością stwierdzić, że z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet posiadający lekki anty-talent cukierniczy.

img_4615

Co do produktów potrzebnych do ich przygotowania: większość z nich znajdziecie w supermarketach, w których robicie cotygodniowe zakupy, po niewielką część będziecie musieli udać się do sklepu ze zdrową żywnością. Pomocny może okazać się także Internet. Bez wątpienia jednak, dacie radę zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki bez większego trudu.

img_4614

Każdy przepis w książce został szczegółowo opisany. Dodatkowo są one oznaczone zgodnie z legendą zamieszczoną na początku książki – oznaczenia te są wskazówką dla osób na określonych dietach czy ograniczających pewnego rodzaju składniki jak np. cukier rafinowany czy produkty pochodzenia zwierzęcego. Już podczas przeglądania przepisów wiecie, czy dana propozycja jest dla Was czy musicie szukać dalej. To znacząco ułatwia i przyspiesza proces decyzyjny 🙂

img_4617

Jeśli nie macie zbyt dużo czasu, przydatne okażą się także informacje o czasie przygotowania poszczególnego deseru i ilości porcji, które przygotujecie z podanych składników.

Dodatkowo, każdy przepis został opatrzony ciekawostką dotyczącą składnika użytego do jego przygotowania, czy radą Autorki dotyczącą wykonania deseru.

img_4618

Całość wykonana jest bardzo estetycznie i opatrzona pięknymi zdjęciami, czyli jak przystało na dobrą książkę kucharską.

Jak dla mnie książka jest godna zainteresowania i jest idealnym pomysłem na zbliżające się święta 🙂

pozdrawiam,

zwyczaj-nie-zwyczajna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *