Burgery z marchewki i soczewicy
Burgery zawojowały nasze kuchnie. Dziś nie jemy już hamburgerów, a burgery. Równie popularne stają się burgery warzywne, które wyglądem dobrze udają swych mięsnych kolegów. Zróbcie sobie, niech Wam idzie na zdrowie !
Przygotuj:
1 szklankę czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 średnią cebulę
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki bułki tartej/ kaszki kukurydzianej w wersji bezglutenowej
1 jajko
1 łyżeczkę słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczkę kuminu
½ pęczka natka pietruszki
sól, pieprz
Dodatkowo: musztarda, bułki, pomidor, rukola (inna sałata), ser pleśniowy
1. Marchewkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
2. Soczewicę ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, a następnie wrzuć przyprawy: paprykę oraz kumin. Smaż je przez chwilę. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Marchewkę i soczewicę wrzuć do miski. Całość zblenduj na jednolitą masę.
5. Dodaj cebulę , jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i resztę przypraw, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju bądź na grillu.
7. Bułki zgrilluj, następnie posmaruj je musztardą, ułóż dowolne dodatki.
8.Podawaj z frytkami z warzyw. Przepis znajdziesz TU.
Inspiracja
Domowe są najlepsze 🙂 Bułeczki również domowej roboty? 😉
Niestety z przykrością muszę się przyznać, że bułki kupne, ale w dobrej piekarni, z prawdziwego zakwasu. Tyle mam na swoje usprawiedliwienie 🙂 Pozdrawiam !
Fajnie, że przepis na takiego burgera spodobał się 🙂 Próbowałam kiedyś z buraków, jednak wersja z soczewicą i marchewką bardziej mi zasmakowała 🙂
pozdrawiam
Z burakami już kiedyś robiłam i w mój gust trafia to połączenie. Ale wiadomo burak to specyficzne warzywo, nie każdemu podchodzi 🙂