Kasza gryczana z sosem pieczarkowym
Dziś mam dla Was kolejny klasyk na szybki i prosty obiad. Do tego bez glutenu, bez mięsa. A wszystko smaczne, proste do zrobienia. Czy można to nazwać daniem idealnym?
Przygotuj:
250 g kaszy gryczanej
250-300g pieczarek
1 cebulę
1-2 ząbki czosnku
250-300 ml śmietany
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz,
1/2 pęczka natki pietruszki
- Kaszę ugotuj na sypko.
- Pieczarki pokrój na grube plasterki, cebulę w drobną kostkę (ja używam do tego blendera).
- Na patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej cebulę, dodaj czosnek, po chwili dodaj pieczarki i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Patelnię przykryj i duś pieczarki przez ok. 10 min.
- Po tym czasie odkryj patelnię. Zahartuj śmietanę dolewając do niej trochę sosu z patelni (ewentualnie wstaw ją wcześniej do naczynia z ciepłą wodą).
- Wlej śmietanę na patelnię, wymieszaj z sosem i chwilę pogotuj.
- Dodaj pieprz i sól (ale ostrożnie z tą solą, bo był już przecież sos sojowy).
- Polej kaszę sosem i posyp natką pietruszki.
Pychotka! Zapraszam na swojego bloga. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/