Kasza gryczana z sosem pieczarkowym

Dziś mam dla Was kolejny klasyk na szybki i prosty obiad. Do tego bez glutenu, bez mięsa. A wszystko smaczne, proste do zrobienia. Czy można to nazwać daniem idealnym?

Przygotuj:
250 g kaszy gryczanej
250-300g pieczarek
1 cebulę
1-2 ząbki czosnku
250-300 ml śmietany
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz,
1/2 pęczka natki pietruszki

  1. Kaszę ugotuj na sypko.
  2. Pieczarki pokrój na grube plasterki, cebulę w drobną kostkę (ja używam do tego blendera).
  3. Na patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej cebulę, dodaj czosnek, po chwili dodaj pieczarki i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Patelnię przykryj i duś pieczarki przez ok. 10 min.
  5. Po tym czasie odkryj patelnię. Zahartuj śmietanę dolewając do niej trochę sosu z patelni (ewentualnie wstaw ją wcześniej do naczynia z ciepłą wodą).
  6. Wlej śmietanę na patelnię, wymieszaj z sosem i chwilę pogotuj.
  7. Dodaj pieprz i sól (ale ostrożnie z tą solą, bo był już przecież sos sojowy).
  8. Polej kaszę sosem i posyp natką pietruszki.

img_4547

 

 

One thought on “Kasza gryczana z sosem pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *