Fasolka szparagowa w pomidorach

W dzieciństwie nie przepadałam za fasolką szparagową. To pewnie przez tą bułkę tartą,  w towarzystwie której zwykło się ją serwować. Teraz fasolka szparagowa duszona z pomidorami to jeden z moich pewniaków na sezonowy obiad, a że sezon na fasolkę powoli się kończy, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. A więc lecimy na stragany, kupujemy i do kuchni! 🙂

Przygotuj:

0,5 kg fasolki szparagowej
1 cebulę
kilka pieczarek
kilka suszonych pomidorów
½ papryki (ja dodałam kilka kawałków papryki jalapeno)
2 ząbki czosnku
1 puszkę pomidorów (w sezonie 2-3 pomidory obrane ze skórki)
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Dodatkowo: tarty parmezan

  1. Fasolkę umyj, pozbaw końcówek i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną drobno cebulę oraz przeciśnięty czosnek
  3. Dodaj warzywa paprykę pokrojoną w kostkę, pieczarki w grubsze plasterki.
  4. Kolejno dodaj pokrojone suszone pomidory. Całość zalej pomidorami z puszki.
  5. Duś na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Następnie odkryj pokrywkę i zredukuj odrobinę sos.
  6. Kolejno dodaj ugotowaną fasolkę, zamieszaj i duś przez ok. 5-7 min.
  7. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
  8. Podawaj z odrobiną tartego parmezanu. Smacznego ! : )

img_2794

 

One thought on “Fasolka szparagowa w pomidorach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *