Śniadaniowe placki gryczane

Na co dzień na śniadanie wciągam porcję jaglanki z owocami. Oczywiście co rusz dodaję inne owoce czy to świeże, czy suszone, dodaję inne płatki np. owsiane, ryżowe. Jednak po całym tygodniu jedzenia jaglanki na weekendowe śniadanie staram się przygotowywać coś wyjątkowego, a zarazem prostego. Tak na dobry początek weekendu. Wszystkie te wymagania spełniają właśnie te placki a’la naleśniki.

Przygotuj:

1 szklankę mąki gryczanej
2 łyżki kakao
0,5 l mleka
2 jajka
szczyptę soli
szczyptę cynamonu

  1. Wszystkie składniki zmiksuj z blenderze na gładką masę (będzie ona nieco rzadsza niż na naleśniki).
  2. Smaż na niewielkiej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka (ciasto jest rzadkie więc po wlaniu na patelnię w całości się napo niej rozleje, stąd rekomenduję użycie małej patelni).
  3. Zajadaj z owocami/ dżemem/ cukrem pudrem/serkiem homogenizowanym.

*jeżeli jesteście wielkimi łasuchami dodajcie odrobinę cukru/ksylitolu/miodu by przełamać lekką gorycz kakao, ja z uwagi na to że ograniczam cukier, ograniczyłam się jedynie do cukru z owoców i odrobiny dżemu.

IMG_2788

IMG_2790

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *