Limoncello

Dziś coś czego na blogu jeszcze nie było ! Przepis na samodzielnie przygotowany trunek alkoholowy zwany limoncello. Likier ten zrobił prawdziwą furorę w mojej rodzinie. Najlepiej smakuje porządnie schłodzony.

Przygotuj:

5 cytryn

500 ml wódki

400 ml wody

300 g cukru (ja użyłam ksylitolu)

Dodatkowo: sodę oczyszczoną

 

  1. Cytryny umyj, następnie wyszoruj sodą oczyszczoną przy pomocy czystej gąbki i sparz wrzątkiem przez ok 15 minut.
  2. Po tym czasie przy pomocy drobnej tarki zetrzyj z nich skórkę, uważając by nie zetrzeć białej części znajdującej się tuż pod skórą cytrusów.
  3. Do słoika wrzuć otartą skórkę oraz 3-4 plasterki cytryny, następnie zalej wódką.
  4. Odstaw zamknięty w ciemne miejsce na min. 48 h.
  5. Po tym czasie z wody i substancji słodzącej przygotuj syrop (całość zagotuj).
  6. Kiedy syrop przestygnie, wlej do niego wódkę (zrób to przy pomocy sitka wyłożonego gazą). Dzięki temu otrzymasz klarowny likier.
  7. Całość przelej do butelki i trzymaj w lodówce. Podawaj zawsze dobrze schłodzone.

*z podanych proporcji otrzymacie ok.900 ml ok. 20% trunku

IMG_2625

IMG_2619

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *