Spaghetti z pomidorami i czosnkiem

Ilu potrzeba składników, by zrobić danie doskonałe, które dodatkowo przygotujesz w jedyne 20 minut, a produkty na nie praktycznie zawsze znajdziesz w swojej kuchni? Odpowiedź brzmi :pięć. Brzmi obiecująco? A jak smakuje !

Przygotuj:

3 ząbki czosnku
1 cebulę
1 puszkę pomidorów (albo kilka świeżych ok.4)
2-3 łyżki oliwy pozostałej z pomidorów suszonych
Dodatkowo: garść oliwek, bazylię, starty parmezan

  1. Na oliwie podsmaż cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Po kilku chwilach dodaj pomidory (jeżeli używasz świeżych, sparz je kilka minut we wrzątku, odbierz ze skóry i pokrój na niewielkie kawałki).
  3. Gotuj wszystko do czasu aż sos wyraźnie się zredukuje. Dopraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, odrobiną chili.
  4. W tym czasie ugotuj makaron.
  5. Gdy sos będzie już gotowy wrzuć pokrojone w plasterki oliwki.
  6. Danie podawaj ze świeżo posiekaną bazylią i kawałkami tartego parmezanu.

IMG_2581

 

IMG_2578

IMG_2584

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *