Szparagi zapiekane w kokilkach

To już chyba ostatni przepis na szparagi, sezon na nie powoli dobiega końca.

Przygotuj:

4 jajka
pół pęczka zielonych szparagów
300 ml śmietany
1/2 czerwonej papryki
garść oliwek
8 plastrów szynki parmeńskiej (może być też szwarcwaldzka)
150 g sera feta

  1. Spód 4 kokilek wyłóż plastrami szynki parmeńskiej- po dwa na kokilkę.
  2. Szparagi umyj, odetnij główki, resztę pokrój na drobne plastry, oliwki pokrój na plasterki, paprykę w drobną kostkę.
  3. W misce roztrzep jajka wraz ze śmietaną. Masę przypraw odrobiną soli, pieprzu (ja użyłam także suszonych ziół i papryki w proszku).
  4. Warzywa (bez główek szparagów) włóż do kokilek, a następnie pokrusz na nie ser feta.
  5. Całość zalej masą jajeczną. Następnie na górę włóż główki szparagów, lekko wciskając je w masę.
  6. Kokilki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C (termoobieg) i piecz ok 15 min.
  7. Po tym czasie wyjmij kokilki i odłóż je by chwilę przestygły.
  8. Następnie podważ nożem wnętrze kokilki i szybkim ruchem wyłóż zawartość na talerz.
  9. Posyp świeżą natką pietruszki/koperkiem.

IMG_2566

IMG_2569

IMG_2574

IMG_2573

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *