Szparagi w szynce parmeńskiej

Nie dajcie szparagom zbyt długo na siebie czekać, bo nim się obejrzycie, a sezon na nie się skończy.

Przygotuj:

0,5 pęczka zielonych szparagów

kilka plastrów szynki parmeńskiej

oliwę, pieprz, sól

Dodatkowo: sezam,

  1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, a następnie owijamy je plastrem szynki parmeńskiej (jeśli szparagi są cienkie, można owijać po 2-3 szparagi, można także użyć połowę plastra szynki na szparaga, wszystko zależy od  ich grubości).
  2. Naczynie żaroodporne spryskujemy delikatnie oliwą i układamy w nim szparagi.
  3. Posypujemy je świeżo mielonym pieprzem.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C. (bez termoobiegu) przez ok.15-20 minut.
  5. Po wyjęciu posypujemy sezamem.

IMG_2458

IMG_2453

IMG_2454

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *