Bezglutenowe ciastka z awokado

Jeśli awokado, tak jak mi jeszcze do niedawna, kojarzy się Wam jedynie z guacamole, spróbujcie tych ciastek. Zmienicie zdanie, gwarantuję 🙂

Przygotuj:

1 dojrzałe awokado
1/2 szklanki cukru (u mnie ksylitol)
1 jajko
¼ szklanki kakao
¼ szklanki mąki ryżowej
1 posiekaną tabliczkę gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki sody

porcja na ok. 12 ciastek

  1. Awokado przekrawamy, wydrążamy środek, który następnie rozgniatamy widelcem.
  2. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
  3. Ciastka nakładamy przy pomocy dwóch łyżek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie je spłaszczając.
  4. Pieczemy ok. 10 min w piekarniku nastawionym na 180C .

*ciastka po upieczeniu są bardzo kruche, zatem proponuję zostawić je na blasze do czasu ostudzenia, następnie przełożyć je do pojemnika za pomocą łopatki kuchennej i włożyć do lodówki,

**ciastka są bardzo intensywnie czekoladowe, ale nie za słodkie (chyba że zwiększycie sobie ilość cukru) dzięki temu po zjedzeniu 2 odchodzi ochota na następne 🙂

IMG_2473

IMG_2478

IMG_2479

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *