Krem ze szparagów i rukoli

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, pora przygotować z nich banalnie prostą zupę 🙂

Przygotuj:

1 pęczek zielonych szparagów

1 cebulę

4 ziemniaki

3-4 ząbki czosnku

sporą garść rukoli

0,75 – 1 l bulionu

Dodatkowo: płatki migdałów, tarty parmezan.

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki.
  2. Do cebuli dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmaż je przez parę minut a następnie zalej bulionem.
  3. W tym czasie umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki(wyrzuć) oraz główki (zostaw). Pozostałe łodygi pokrój na ok. 2-3 cm kawałki. Dorzuć je do zupy, kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie.
  4. Główki szparagów włóż do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na marę minut pod przykryciem.
  5. Kiedy ziemniaki i szparagi będą miękkie (może to potrwać 10-15min), wrzuć rukolę, a następnie zmiksuj wszystko blenderem.
  6. Dopraw solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatałowej.
  7. Podawaj z płatkami migdałów, tartym parmezanem, odrobiną liści rukoli i główkami szparagów, ewentualnie z kawałkami bagietki posypanymi tartym parmezanem i zapieczonymi w piekarniku.

IMG_2444

IMG_2446

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *