Tarta daktylowo-orzechowo-jaglana

Dziś przepis na szybką i do tego całkowicie zdrową tartę z masą z kaszy jaglanej. Ciasto to zaserwowałam mojej rodzinie w trakcie kończącego się weekendu. Mimo, że zwykle na ich talerzach lądują raczej typowe ciasta, tarta wzbudziła u nich nieskrywany entuzjazm. Wpis zatem publikuję, odpowiadając na ich prośby o przepis 🙂

Przygotuj:
1 i 1/2 szklankę migdałów
1 szklankę suszonych daktyli
2 szklanki orzechów włoskich
1 szklankę kaszy jaglanej
4 szklanki mleka  (u mnie ryżowe)
1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy, może być także ksylitol lub inny słodzik)
3 łyżki oleju kokosowego (ewentualnie można pominąć)
sok z połowy cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii

Dodatkowo: borówki, banany lub inne ulubione owoce

  1. Daktyle przekładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Moczymy ok. 30 min.
  2. Do garnka wsy­pujemy kaszę (wcześniej dobrze ją pozbawić ewentualnej goryczy), olej, cytrynę, wanilię, cukier i dodajemy mleko.
  3. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia nadmiaru płynu (w czasie gotowania pomimo użycia oleju co jakiś czas mieszamy kaszę).
  4. W blenderze miksujemy migdały i orzechy na mąkę. Następnie dodajemy odsączone daktyle. I po raz kolejny miksujemy (przy takiej ilości składników i niewielkich rozmiarów blendera, robiłam to na dwie tury).
  5. Gotową masą wykładamy spód formy o śred.29 cm wyłożony wcześniej papierem do pieczenia (jeśli masa się nie klei dodajemy ewentualnie łyżkę, dwie wody).
  6. Formę odstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
  7. Po tym jak kasza wchłonie większość mleka, blendujemy ją na gładką masę, a następnie wykładamy ją na spód ciasta.
  8. Na ciepłej jeszcze masie układamy owoce, lekko je dociskając (jeżeli używacie jabłek lub bananów, koniecznie skropcie całość sokiem z cytryny)
  9. Odstawiamy do lodówki na ok. 1,5 h.

 

IMG_2385

 

IMG_2387

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *