Bułki z suszonymi pomidorami

Jeśli znudziły Was bułki kupowane w piekarni, a na te odmrażane z marketów reagujecie odrobinę panicznie, proponuję otworzyć mini-piekarnię we własnych czterech ścianach, gwarantuję Wam, że nie pożałujecie !

Przygotuj:

370 ml ciepłej wody

3-4 łyżki oliwy (możesz wykorzystać tą od pomidorów suszonych)

250 g mąki pszennej

250 g mąki pszennej razowej

25 g drożdży świeżych

6-7 suszonych pomidorów

Dodatkowo:

  • mleko, łyżeczka soli, łyżeczka cukru
  1. Do miski wsyp mąkę, sól, a następnie wlej wodę oraz oliwę. Na samą górę rozkrusz drożdże, które posyp cukrem i 1 łyżką mąki.
  2. Wszystkie składniki wyrób na gęste ciasto (ja robię to za pomocą robota kuchennego).
  3. W tym czasie posiekaj na małe kawałki pomidory. Dodaj je do ciasta i ponownie wyrób.
  4. Ciasto uformuj w kulę, przełóż do większej miski i przykryj ścierką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.40-60 min).
  5. Po tym czasie, ciasto krótko wyrabiaj i podziel na mniejsze części.
  6. Uformuj bułeczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wierzch bułeczek posmaruj mlekiem.Odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.
  8. Piecz w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut.

*jeśli włożysz bułeczki do zimnego piekarnika, jest duża  szansa, że jeszcze zwiększą swoją objętość

 

IMG_2076

IMG_2078

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *