Pasta z kaszy jaglanej a’la paprykarz

Dziś bardzo zdrowy dodatek do śniadania. Kasza jaglana szturmem podbiła ostatnio naszą kuchnię i to dobrze, bo o jej prozdrowotnych właściwościach można by wyskrobać nie jeden elaborat. Nie przedłużając zatem, proponuję Wam szybką pastę na kanapki a’la paprykarz.

Przygotuj:

1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 marchewki
1 pietruszkę (natka też się przyda)
cebulę
mały koncentrat pomidorowy
łyżeczkę słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżkę suszonego majeranku
łyżkę oliwy z oliwek

  1. Gotujemy kaszę jaglaną i pozostawiamy do wystudzenia (albo wyjmujemy wcześniej ugotowaną kaszę z zamrażalnika)
  2. Obieramy marchew i pietruszkę, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę kroimy w kostkę.
  4. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy nieco oliwy. Podsmażamy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy startą marchew, pietruszkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  5. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut na bardzo małym ogniu.
  6. Gdy warzywa na patelni są już miękkie, dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, paprykę słodką, chili, sos sojowy, majeranek i całość dokładnie mieszamy.
  7. Dodajemy kaszę jaglaną i blendujemy.
  8. Całość przyprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Można też dorzucić posiekaną natkę.
  9. Zajadamy ! 🙂

IMG_2149

IMG_2147

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *