Krem z brokuła i kalafiora

Zaniedbałam Was ostatnio i to znacznie. Na przeprosiny mam dla Was przepis na banalnie prostą zupę.  Przygotujecie ją w maksymalnie 30 min, ale jest jedno „ale”. Koniecznym dodatkiem, który wzbogaca smak zupy są pestki dyni, koniecznie podprażone! Nie idźcie na skróty, wstrzymajcie się chwilę z konsumpcją i nie używajcie zwykłych pestek. Uprażcie je przez kilka minut, a gwarantuje Wam, że ten czas nie będzie czasem straconym.

Przygotuj:

1 brokuła

1 kalafiora (małego, ewentualnie połowę dużego)

1 l bulionu

kilka łyżek jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego)

uprażone pestki dyni (garść, albo i dwie 🙂

świeżo zmielony pieprz, mielona papryka ostra, gałka muszkatołowa

1. Brokuła i kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru (dzięki temu zachowuje zielony kolor).

2. Ugotowane kawałki brokuła i kalafiora wkładamy do bulionu, gotujemy przez chwilę.

3. Całość blendujemy.  Przyprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną mielonej ostrej papryki.

4. Pestki dyni prażymy przez kilka minut na suchej patelni.

5.Podajemy z jogurtem, pestkami dyni i świeżo mielonym pieprzem.

IMG_0623

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *