Kaszotto z warzywami

Jak zwykle kazałam Wam długo czekać na nowy wpis, ale w końcu jest: kaszotto z warzywami. Nie skłamię gdy powiem, że jest to mój ulubiony rodzaj kaszy. Jej zaletą jest wyjątkowa chrupkość nawet pomimo dłuższego gotowania. Dzięki temu nie sposób jej przegotować. I to jest dostatecznie dobry powód, aby zacząć ją jeść, prócz tego jest niesamowicie zdrowa, a przy tym pyszna. Mam nadzieję, że wystarczająco zachęciłam Was do jej zakupu. A teraz przepis !

Przygotuj:
200g kaszy pęczak
2 małe cebule
2-3 ząbki czosnku
250 g pieczarek
2 marchewki
½ czerwonej papryki
1 małą cukinię
garść czarnych oliwek
ok.0,5 l bulionu warzywnego

Dodatkowo: sos sojowy, ulubione zioła.

1. Warzywa myjemy i kroimy: cebulę w kostkę, pieczarki w cienkie plasterki, marchew w półkrążki, paprykę w kostkę, oliwki w połówki , cukinię w ćwiartki.

2. Przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną cebulkę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy kaszę i chwilę smażymy. Podlewamy odrobiną bulionu i gotujemy na wolnym ogniu. W miarę wchłaniania przez kaszę płynu, dolewamy bulionu, mieszamy od czasu do czasu, czyli dokładnie tak jak przygotowuje się tradycyjne risotto.

3. Na drugiej patelni podsmażamy resztę warzyw, uważając aby nie straciły jędrności. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną, ulubionymi ziołami (u mnie bazylia i tymianek).

4. Do ugotowanej kaszy dodajemy warzywa i wszystko razem chwilę podgrzewamy. W razie potrzeby doprawiamy odrobiną sosu sojowego.

 IMGP2890

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *