Sałatka ze szpinakiem, łososiem i fetą

Za mną dość pracowity okres, stąd też moja krótka nieobecność na blogu. Ale powracamy do gotowania, blogowania i prawa. Na rozgrzewkę kolejny pomysł na lekką sałatkę. Choć powoli żegnamy lato, a witamy się z jesienią,  sałatki nadal pozostają w moim menu jako miłe wspomnienie upalnego lata.

Przygotuj:

1 opakowanie szpinaku
2-3 pomidory
łosoś wędzony
garść czarnych oliwek
1/2 opakowania sera fety
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżki miodu
mielona papryka chilli
sól, pieprz
Dodatkowo: grzanki czosnkowe, prażony sezam,

1. Myjemy liście szpinaku, odwirowujemy je.

2. Z oliwy, cytryny, miodu i pozostałych przypraw przygotowujemy dressing.

3. Pomidory kroimy w sporą kostkę, oliwki w plasterki. Łososia wędzonego dzielimy na mniejsze kawałki. Ser kroimy w kostkę (ewentualnie można go pokruszyć).

4. Na talerzach układamy liście szpinaku, które polewamy dressingiem. Na nich układamy pomidory, łososia, oliwki i ser. Całość pieprzymy i posypujemy prażonym sezamem i ewentualnie grzankami czosnkowymi.

IMGP3013 IMGP3012

Komentarze dla: “Sałatka ze szpinakiem, łososiem i fetą

  • 3 października 2014 at 12:37
    Permalink

    Wygląda smakowicie i chyba sobie z tym poradzę – postąpię według instrukcji i krok po kroku powinno się udać 🙂 taka kolacja w weekend + dobre wino przyda się na odstresowanie przed egzaminem aplikacyjnym.

    Odpowiedź
  • 20 października 2014 at 12:56
    Permalink

    super propozycja nie tylko przed egzaminem 😉 ale i na lekki obiad przed treningiem, użyłam przepisu ale dodałam również dressing jogurtowy Develey, polecam i pozdrawiam!

    Odpowiedź
  • 8 grudnia 2014 at 17:48
    Permalink

    ta sałatka jest rewelacyjna, robi furorę na spotkaniach rodzinnych 🙂 dzięki za przepis

    Odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *