Chłodnik ogórkowy

Dziś obiecany przepis na kolejny chłodnik. W zasadzie trudno mi zdecydować czy bardziej wolę litewski czy ogórkowy, spróbujcie obu i wybierzcie swój ulubiony. A w części prawniczej zajmiemy się tematem wyroku zaocznego.

Przygotuj:

2 duże ogórki szklarniowe
2 małe ogórki gruntowe
4-5 rzodkiewek
1 litr maślanki
2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka posiekanego koperku
sól, pieprz

1. Obierz ogórki, zetrzyj na tarce i posyp solą. Odstaw na ok. 10-15 min, po tym czasie możesz odlać nadmiar puszczonej przez ogórki wody.
2. Rzodkiewki pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tartce.
3. Całość warzyw zalej maślanką, dopraw sokiem z cytryny, koperkiem, solą i pieprzem.
4. Wstaw do lodówki na 1 h.

 

IMGP2954 IMGP2953

 

 

Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Komentarze dla: “Chłodnik ogórkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *