Pavlova z borówkami

Dziś przepis na jeden z najlepszych deserów, jakie jadłam. Mimo, że piekłam bezę po raz pierwszy w życiu, wyszła wyśmienita. Najwyraźniej nie taka beza straszna jak ją malują !

Przygotuj:
150 g białek
200 g cukru pudru
łyżkę mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu

Dodatkowo:
400 ml śmietany 36%, 2 szklanki borówki

1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodaj cukier, przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet.
2. Na dużej blasze ułóż papier do pieczenia i narysuj na nim koło o średnicy 20-22 cm. Na narysowany krąg wyłóż ciasto.
3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 C przez ok 1, 5 h.
4. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostygnięcia.
5. Ubij śmietanę, pod koniec dodaj cukier puder (ok.2 łyżek)
6. Śmietanę wyłóż na bezę, udekoruj borówkami.
7.Zajadaj !

IMGP2932

IMGP2928

Błękitne skarby lata!

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *