Zakochane ciasto z wiśniami
Wiśnie to nie są owoce, które lubię. Mimo, że w ogrodzie rośnie całkiem dorodne drzewo wiśniowe, na jego owoce raczej nie czekam z utęsknieniem. Ale ciastem z wiśniami nie pogardzę, a że w piwnicy zostało parę słoików wiśni z poprzedniego roku, aby zrobić miejsce pod nowe twory-przetwory postanowiłam zrobić z nimi ciasto.
Przygotuj:
300 g mąki pszennej
150 g masła
½ szkl cukru pudru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
1 żółtko
500 g wydrylowanych wiśni
2 budynie śmietankowe
1 szkl. cukru
1. Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż na 1 h do lodówki.
2. Po tym czasie wyjmij ciasto. Przygotuj tortownicę i wyłóż na nią ¾ ciasta.
3. W garnku zagotuj ¼ szkl wodę ze szklanką cukru. Następnie dołóż wiśnie i całość gotuj kilka minut.
4. Budynie rozprowadź w ¼ szkl wody, a następnie dolej do masy z wiśniami, i ugotuj budyń.
5. Ciepła masę przełóż na tortownicę wyłożoną ciastem.
6. Z pozostałego ciasta wykrawaj ciasteczka w kształcie serca i układaj je na wierzchu ciasta.
7. Piecz w temp. 180 C przez ok. 45-50 min.
8. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
świetnie wygląda, fajne serducha:)
smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ! 🙂