Ciasto z truskawkami i budyniem

Jeszcze nie tak dawno sezon na truskawki się rozpoczynał, a tu już ostatki tych owoców. A ja zorientowałam się, że na blogu nie pojawił się żaden przepis z nimi w roli głównej, zatem szybko wrzucam nowy przepis, bo jest jeszcze szansa na upieczenie ostatniego ciasta z truskawkami w tym sezonie.

Przygotuj:

5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3 żółtka
1,5 kostki masła
1-2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg truskawek
2 budynie śmietankowe z cukrem
0,75 l mleka

1. Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na ok. 1 h.
2. następnie ciasto podzielić na 2 części i jedną z nich zetrzeć na tartce na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
3. Owoce umyć, pozbawić szypułek i ułożyć na cieście.
4.Budyń ugotować w 0,75l mleka i ciepły wylać na owoce.
5. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
6.Piec w przez ok. 50 min w temp. 180 C.

IMGP2764 IMGP2776

Inspiracja

Komentarze dla: “Ciasto z truskawkami i budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *