Trójwarstwowy sernik czekoladowy

Trochę musieliście poczekać na kolejny wpis, ale jestem pewna, że Wasza cierpliwość została odpowiednio wynagrodzona kolejnym już przepisem na sernik. Uwaga ! Będzie bardzo czekoladowo ! Osobom, które nie kochają czekolady zdecydowanie odradzam pierwszą część wpisu. A wszystkim Mamom, szczególnie Mojej, życzę wszystkiego co najlepsze i najsmaczniejsze !

Przygotuj:

Ciasto:
200 g kruchych czekoladowych ciasteczek (u mnie ciastka orzechowe „Hit”)
50 g masła

Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
170 g  cukru  (dałam tyle, bo mój ser był jakiś taki kwaśny)
100 g ciemnej czekolady
100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady

1. Czekolady (każdą osobno) roztapiamy w kąpieli wodnej (nie róbcie tego w garnku, bo spali się Wam i nic z nią nie da się już zrobić), a następnie studzimy.

2. Roztopione masło łączymy z dokładnie porozbijanymi tłuczkiem ciastkami (możemy je także zmiksować w malakserze). Następnie masę wykładamy na torownicę o wymiarach ok. 26 cm średnicy, wyłożoną papierem do pieczenia.  Całość ugniatamy łyżką i wkładamy do lodówki.

3. Miksujemy ser, do którego stopniowo dodajemy cukier i mąkę. Następnie do masy dokładamy po 1 jajku i całość miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników.

4.Przygotowaną masę dzielimy na 3 części : do każdej z nich dokładamy inny rodzaj czekolady. Na spód wylewamy białą warstwę, następnie tą z mleczną czekoladą, na górze zaś z gorzką.

5. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut, a następnie przez 90 minut w temperaturze 120 C. Gdy ciasto jest wystudzone, polewamy czekoladą.

*rada: by uniknąć nieestetycznych pęknięć na serniku wystarczy do piekarnika na sam dół postawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. To naprawdę działa !

IMGP2711 IMGP2714 IMGP2707

Inspiracja

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *