Sernik z mlekiem

Dziś proponuję Wam przepis na wyjątkowy sernik z mlekiem.

To najdelikatniejszy sernik jaki w życiu jadłam, a jadłam ich sporo, jako że jestem wielkim sernikomaniakiem. A w drugiej części znów bezlitośnie wytkniemy błędy twórcom polskich seriali.

Przygotuj:
Ciasto
2 szkl mąki
190 g margaryny/masła
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1100g półtłustego sera twarogowego mielonego
2 ½ szkl zimnego mleka
3 żółtka
3 jajka
1 szkl cukru
½ szkl oleju
2 opak.budyniu śmietankowego

Dodatkowo: 4 białka, ½ szk.cukru pudru, ½ szkl. wiórków kokosowych

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy nim wysmarowaną blachę o wymiarach ok.25 x 36 cm.
2. Ser mielimy trzykrotnie, następnie miksujemy z żółtkami, jajkami. Dodajemy budynie, cukier i mleko. Na końcu wlewamy olej.
3.Masę serową (która będzie bardzo płynna, ale właśnie taka ma być) wylewamy na ciasto i całość pieczemy w temp. 200 C przez 40min.
4.Po tym czasie wylewamy na ciasto ubitą pianę z białek, do której pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Gdy piana będzie już sztywna, dodajemy wiórki, których już nie miksujemy.
5.Powtórnie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy jeszcze ok.25 min.

IMGP2523

IMGP2524

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *