Pizza ze spaghetti

Nie cierpię przygotowywać ciasta drożdżowego, trwa to wieki, a sama myśl o wyciąganiu ciężkiej, drewnianej stolnicy, a następnie o konieczności jej umycia, skutecznie zniechęca mnie do wykonywania potraw opartych na cieście drożdżowym. Sytuacja zmieniła się z chwilą nabycia silikonowej stolnicy, która rozwiązuje przynajmniej jeden z problemów wiążących się z przygotowywaniem ciasta drożdżowego, a mianowicie odpada problem męczenia się z wielką, drewnianą stolnicą. W żaden jednak sposobu nie wpływa na czasochłonność przygotowywania samego ciasta, bo przecież najpierw trzeba zrobić rozczyn drożdży, potem zagnieść ciasto, a na koniec musi ono jeszcze lekko podrosnąć.  Słowem: pracy co nie miara. Dlatego dzisiaj zrobimy zupełnie inną pizzę,  bo zamiast ciasta drożdżowego zrobimy spaghetti.

Przygotuj:

300 g makaronu spaghetti
kilka plastrów szynki
6-7 pieczarek
ser tarty żółty
250ml mleka
1 łyżkę masła
1 łyżkę mąki
gałkę muszkatołową
2 łyżki ketchupu
oregano
olej

1. Makaron ugotuj zgodnie z opakowaniem. Masło rozpuść, następnie z mąki zrób zasmażkę. Zalej mlekiem i gotuj aż sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

2.Ugotowany makaron wymieszaj z sosem.

3. Makaron włóż do tortownicy lekko skropionej olejem. Delikatnie dociśnij i posmaruj go ketchupem, posyp obficie oregano .

4.Na warstwie makaronu ułóż plasterki szynki (zamiast plasterków możesz pokroić szynkę w drobną ostkę, wtedy całość będzie lepiej się kroiła), i podsmażone, pokrojone w plasterki pieczarki. Wierzch posyp żółtym serem.

5. Piecz 20 min w temp. 200 C.

*pizzę najlepiej w całości zjeść od razu, jeśli jednak nie dacie rady, następnego dnia możecie ją odgrzać zwyczajnie na patelni, bo wielokrotne podgrzewanie w piekarniku może wysuszyć makaron.

IMGP2573

IMGP2581

IMGP2582

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *