Spaghetti z tuńczykiem i zielonym groszkiem

Jest pewna grupa produktów, które bardzo rzadko pojawiają się w mojej kuchni, należy do nich m.in. tuńczyk z puszki. Na nieszczęście dla mnie pewien osobnik wyjątkowo za tą rybą nie przepada, stąd rzadko pojawia się ona w naszym menu. Na szczęście dla mnie pewien osobnik raz na jakiś czas opuszcza dom, a wtedy kuchnia należy wyłącznie do mnie. Przy okazji ostatniego samotnego pobytu, na swoim stole gościłam właśnie tuńczyka.

Przygotuj:

makaron spaghetti
300 g pieczarek
½ puszki groszku konserwowego
1 puszkę tuńczyka w sosie własnym
200 ml śmietany 18%
3 ząbki czosnku
plasterek cytryny

 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

2. Kroimy pieczarki, i podsmażamy je na oliwie (solimy, aby wypuściły nadmiar wody oraz skrapiamy cytryną, aby nam nie ściemniały). Do patelni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, całość smażymy.

3.Następnie dodajemy rozdrobnionego tuńczyka oraz śmietanę Całość chwilę podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja dodałam także tymianku).

4. Serwujemy z ugotowanym makaronem, posypując natką pietruszki.

IMGP2274

IMGP2277

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *