Placek hiszpański

Dziś coś specjalnie z myślą o rozpoczynających rok szkolny. Ciasto to funkcjonuje pod wieloma nazwami, sama spotkałam się określeniem : placek amerykański, hiszpański czy włoski. Nie wchodząc w spory na temat prawidłowej jego nazwy, po prostu je upieczemy. Ciasto to jest idealne dla wszystkich podejmujących zwiększony wysiłek intelektualny, bowiem w swym składzie zawiera kakao, które jest bogate w magnez, redukujący stres i poczucie zmęczenia oraz orzechy włoskie, określane przez niektórych „żywnością mózgu”, wspomagające proces koncentracji, przyśpieszające tym samym naukę. Spożywanie orzechów i kakao polecam nie tylko uczniom, ale i studentom, którzy za niecały m-c rozpoczną swe zmagania w drodze po upragniony dyplom, a także wszystkim tym, którzy są właśnie w trakcie przygotowań do egzaminów na rozmaite aplikacje.

Przygotuj:

3 niepełne szkl.mąki
1 1/4 szkl. cukru
6 jajek
300 g oleju
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę cynamonu
120 g orzechów włoskich
1000g jabłek

1.Obierz jabłka i pokrój je w kostkę.

2.Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj olej oraz mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem i cynamonem.

3.Następnie dodaj posiekane orzechy i jabłka. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.

4.Piecz w temp 180C przez 45-50 min.

5.Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.

IMGP2214

IMGP2216

IMGP2217

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *