Serowiec z katarzynkami

Zasadniczo wolę piec ciasta szybkie i proste, ale raz na jakiś czas budzi się we mnie ochota wyczarować coś czasochłonnego i skomplikowanego pod względem połączeń smaków. Takie jest właśnie dzisiejsze ciasto. Znajdziecie tu i masę serową i krówkową, herbatniki i katarzynki, będzie też posypka z wiórków, a wszystko zaczniemy od upieczenia biszkoptu.

Przygotuj:

Biszkopt
5 jaj
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru
3-4 łyżki oleju
2 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem krówkowy
1 puszka masy krówkowej 500g
1/2 kostki margaryny

Masa serowa
500g zmielonego sera
3 łyżki cukru pudru
niecałą kostkę margaryny (pozostaw ok.2-3 cm)

Dodatkowo: 3 paczki katarzynek bez polewy, 3 paczki herbatników, wiórki kokosowe + łyżka masła

1. Ubij białka na sztywną pianę, następnie dodaj cukier, potem żółtka, na koniec stopniowo dodawaj olej. Mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sito wymieszaj z masą za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( i piecz ok. 25-30min w 180C.
2. Masę krówkową utrzyj z margaryną na gładką masę. Posmaruj nim wystudzony biszkopt (zostaw odrobinę masy na posmarowanie wierzchu ciasta).
3. Na masę krówkową ułóż katarzynki.
4.Ser utrzyj z 3 łyżkami cukru pudru, następnie dodaj miękką margarynę. Powstałą masę rozsmaruj na ciastkach. Górę przykryj warstwą herbatników.
5.Do garnka wsyp wiórki kokosowe ok.5-6 łyżek i dodaj masło, przesmaż parę minut, zostaw do ostygnięcia, a następnie wyłóż na herbatniki.
6.Ciasto włóż do lodówki, najlepsze do konsumpcji będzie dnia następnego, kiedy pierniki będą już miękkie.

Inspiracja

IMGP2133

IMGP2137

IMGP2138

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *