Szybkie ciasto z brzoskwiniami

W ogrodzie urodzaj brzoskwiń, jak nigdy dotąd, trzeba je więc dobrze spożytkować. Dziś propozycja dla zabieganych, którzy uwielbiają sezonowe owoce, a nie mają czasu na produkcję wymyślnych deserów z ich udziałem. Wszystkim polecam przepis na proste i szybkie ciasto. W zamrażalce zaś robi się już sorbet, ale poczekamy z nim na zmianę aury, bo ta dzisiejsza nie zachęca do konsumowania lodów. W oczekiwaniu więc na powrót ciepła, zróbmy sobie ciacho !

Przygotuj:
3 szkl. mąki
3 całe jajka
1 szkl. cukru
1 szkl.oleju
1 szkl.mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Dodatkowo: owoce sezonowe, u mnie brzoskwinie,

1.Jajka ucieramy z cukrem, po chwili dodajemy olej, mleko oraz wymieszaną z proszkiem mąkę.

2.Całość ucieramy na gładką masę.

3.Owoce pokrojone na mniejsze kawałki (u mnie były to ćwiartki), układamy na cieście (pozostawiając niewielkie przerwy między kawałkami), lekko je dociskając.

4.Pieczemy 50 min w 180C.

*swoje brzoskwinie obrałam ze skórki, ale nie musimy tego robić. Aby skórka łatwo schodziła wystarczy naciąć brzoskwinie wzdłuż pestki (tak jakbyśmy chcieli je rozdzielać), następnie zalać wrzątkiem i poczekać 5 min. Po tym czasie owoce ostudzić pod zimną wodą, teraz skórka powinna zejść bez większych problemów.

IMGP2117

IMGP2118

IMGP2119

Komentarze dla: “Szybkie ciasto z brzoskwiniami

  • 12 sierpnia 2013 at 22:53
    Permalink

    Super, uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta, a jednak nie zawsze jest czas, żeby bawić się w jakieś wymyślne wypieki, no a ten przepis wygląda na naprawdę ekspresowy :).

    Odpowiedź
    • 13 sierpnia 2013 at 00:28
      Permalink

      I taki w rzeczywistości jest, zapewne niebawem wypróbuję go z innym rodzajem owoców, tylko śliwki potrzebują spędzić jeszcze odrobinę czasu na drzewie 🙂

      Odpowiedź
  • 28 września 2013 at 18:35
    Permalink

    Super przepis, a przede wszystkim szybki, polecam jak najbardziej 🙂 sprawdza się również z rabarbarem 🙂

    Odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *