Pstrąg z grilla

Sezon letni w pełni, a skoro tak to grillowy również. Dziś więc propozycja na danie z grilla, tym razem jednak nie będziemy smażyć mięsa, a rybę!

Przygotuj:
2 pstrągi
połówkę cytryny
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
pieprz cytrynowy (tu znów użyłam pieprzu Prymat, absolutnie uwielbiam ten pieprz)
świeże zioła (u mnie tymianek)

1. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obficie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy.

2.Masło wkładamy do niewielkiej miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę oraz świeże zioła, całość mieszamy. Tak przygotowane masełko wkładamy do wnętrza ryby- spinamy ją wykałaczkami.

3. Ryby wkładamy w folię aluminiową i układamy na rozgrzanym grillu.

4.Pieczemy do miękkości (w zależności od wielkości ryby może to zająć od 20-30min.)

5.Podajemy z plasterkami cytryny.

IMGP1489

IMGP1521

 

Komentarze dla: “Pstrąg z grilla

  • 8 sierpnia 2013 at 20:25
    Permalink

    O, fajnie, ryba to zdecydowanie lepsza, bo zdrowsza, opcja na grill niż np. kiełbasa ^^

    Odpowiedź
    • 8 sierpnia 2013 at 20:29
      Permalink

      następnym razem na ruszt trafią owoce, choć nie ukrywam, że mimo wszystko lubię czasem zjeść kawałek dobrze grillowanego mięsa w postaci np. karkówki 🙂

      Odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *