Bananowiec

Kolejne typowo letnie ciasto, a może raczej deser, bo jego przygotowanie na żadnym z etapów nie przewiduje pieczenia. Wystarczy trochę biszkoptów, banany i galaretki, by przygotować wyśmienity deser rozpływający się w ustach.

Przygotuj:
2 paczki biszkoptów okrągłych
2 galaretki agrestowe
2 galaretki cytrynowe
pół kostki masła
6 dużych bananów
1 szkl mleka
½ szkl cukru pudru
2 śnieżki

1.Na blasze układamy biszkopty.Połowę masła ucieramy z 1/2 szkl cukru pudru. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki i obficie skropione cytryną banany.
2. 2 cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 3 szkl wody i odstawiamy do ostygnięcia. Tężejące galaretki miksujemy z masą z bananami i powoli wylewamy na biszkopty (może być lekko tężejąca, wtedy jest pewność że biszkopty nam nie wypłyną). Całość stawiamy do lodówki.
3.Kiedy masa się ściągnie, układamy drugą warstwę biszkoptów. 2 śnieżki miksujemy z 1 szkl mleka. 2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 2 szkl wody. Tężejące galaretki miksujemy ze śnieżką (na niskich obrotach). Wylewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki.

IMGP2048

IMGP2051

 

Komentarze dla: “Bananowiec

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *