Łosoś na parze z warzywami

Mój absolutny nr jeden jeśli chodzi o obiad w upalny dzień.

Przygotuj:

Łososia

paczkę mrożonych warzyw

 1. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obficie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy, ja dodatkowo użyłam mielonej papryki.

2.Czosnek obieramy i kroimy w plasterki (to opcja dla osób lubiących na wpół surowy czosnek, bo gotowanie na parze jest zbyt słabą obróbką dla tego warzywa, które nadal pozostaje bardziej surowe niż uparowane)

3.Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, nakładamy sito do parowania, układamy na nim rybę oraz lekko posolone i popieprzone warzywa, przykrywamy pokrywką.

Wersja dla nieposiadających odpowiedniego sita: do garnka włóż metalowy durszlak, sprawdza się równie dobrze.

4. Po ok. 25min ryba i warzywa są gotowe.

IMGP1935

IMGP1936

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *