Quiche z cukinią i pomidorami

Quiche bardzo przypomina dobrze znane nam tarty. W obu tych potrawach podstawą jest kruche ciasto, cechą odróżniającą quiche od tradycyjnej tarty jest masa śmietanowo-jajeczna, w której zatopione jest nadzienie. Polecam do wypróbowania.

Przygotuj:

300g mąki pszennej
150g masła
2 jajka

Farsz:

1 średnia cukinia
3-4 pomidory (moje były raczej mniejszych rozmiarów)
1/2 opakowania sera feta
3 jajka
200ml śmietany 12%

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli będzie się ciężko zagniatało można dodać 2-3 łyżki wody).

2. Zawijamy je w folię i wkładamy na ok. 30min do lodówki.

3. Cukinię kroimy w plastry, podsmażamy na patelni (solimy ją, aby puściła wodę, pieprzymy, możemy posypać ją także dowolnymi ziołami). Odstawiamy do ostygnięcia. Pomidory kroimy w plastry (można je wcześniej sparzyć, ale nie jest to konieczne), ser kroimy w kostkę.

4.Ciasto wałkujemy na placek, odpowiedni do naszej formy, zostawiając więcej ciasta na brzegach. Całość nakłuwamy widelcem i układamy plasterki cukinii, następnie pomidory, całość zasypujemy kostkami sera.

5. Jajka ze śmietaną ubijamy na gładką masę (ja robię to blenderem), którą następnie doprawiamy do smaku wg uznania (ja dla ostrzejszego i wyraźniejszego smaku dodałam ostrą paprykę). Przygotowaną masę wylewamy na ciasto.

6.Całość pieczemy w temp. 180C przez ok. 40min.

 IMGP1918

IMGP1920

IMGP1921

IMGP1925

Komentarze dla: “Quiche z cukinią i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *