Pstrąg pieczony z czosnkiem

Przyszła pora na pstrąga !

Przygotuj:

Pstrąga (u mnie pstrąg łososiowy, ok. 450 gram )

Kilka ząbków czosnku

polówkę cytryny

Pieprz cytrynowy marki Prymat

Sól

1. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obficie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy.

2.Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

3.Całą rybę nacinamy równolegle, tak by w powstałe kieszenie móc włożyć plasterki czosnku, uważając by nie przeciąć skóry. W przestrzenie wciskamy plasterki czosnku. Całość wstawiamy do lodówki na jakieś 2 h.

4. Następnie rybę wkładamy do rękawa, i pieczemy w temp. 180C przez ok. 20-30min.

5.Podajemy z plasterkami cytryny.

 IMGP1770

IMGP1784

IMGP1786

Jako, że cytryna jest ważnym składnikiem dania, muzyczny wybór pada na…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4DvK6VTG67U&w=420&h=315]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *