Pstrąg pieczony z czosnkiem
Przyszła pora na pstrąga !
Przygotuj:
Pstrąga (u mnie pstrąg łososiowy, ok. 450 gram )
Kilka ząbków czosnku
polówkę cytryny
Sól
1. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obficie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy.
2.Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
3.Całą rybę nacinamy równolegle, tak by w powstałe kieszenie móc włożyć plasterki czosnku, uważając by nie przeciąć skóry. W przestrzenie wciskamy plasterki czosnku. Całość wstawiamy do lodówki na jakieś 2 h.
4. Następnie rybę wkładamy do rękawa, i pieczemy w temp. 180C przez ok. 20-30min.
5.Podajemy z plasterkami cytryny.
Jako, że cytryna jest ważnym składnikiem dania, muzyczny wybór pada na…
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4DvK6VTG67U&w=420&h=315]