Zapiekanka z czerstwego chleba

Zasadniczo nie kupuję chleba, piekę go sama. Stan taki trwa już ponad dwa lata, niemniej jednak, czasami zdarza się, że towar ten w jakiś sposób się w mojej kuchni pojawi. Na ogół przygotowuję wtedy z niego grzanki w ilości hurtowej. Ale tym razem było . A co zrobić z chleb, którą swą pierwszą świeżość ma już dawno za sobą? Oczywiście, trzeba go zapiec, ale można to zrobić w dość nietypowy sposób, bo w formie zapiekanki !

Przygotuj:

¼ okrągłego bochenka chleba

3 duże jajka

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżeczki musztardy (u mnie testowana musztarda rosyjska  Prymat)

100g tartego sera (u mnie mozarella)

½ opakowania fety

250g wędzonego boczku

2 marchewki

2 cebule

3 ząbki czosnku

3 ogórki kiszone

rozmaryn i gałka muszkatołowa marki Prymat

1. Cebulę, czosnek, marchew obieramy. Cebulę z czosnkiem siekamy i podsmażamy na oleju. Marchewkę kroimy na niezbyt grube plastry i dorzucamy do patelni.

2.Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy razem z cebulą i marchewką.

3.Ogórki kiszone kroimy w plastry

4.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oliwy, następnie układamy pokrojony na kromki chleb.

5.Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich musztardę i jogurt, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Tak przygotowaną miksturą zalewamy każdą kromkę chleba.

6.Na chlebie układamy pokrojone ogórki, na nie przekładamy zawartość patelni, posypujemy rozmarynem.

7.Na wierzchu kruszymy fetę oraz posypujemy startym żółtym serem

8.Zapiekamy ok. 30min w 180 C.

IMGP1586

IMGP1587

A w kuchni pomagali mi :

IMGP1593

Może nie czarny, ale czerstwy to on na pewno był !
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=43nbYZXA6Ys&w=420&h=315]

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *