Syrop miętowy

Szczerze mówiąc, przez całe swe dotychczasowe życie mięta kojarzyła mi się jedynie z herbatką parzoną w przypadku jakiś dolegliwości żołądkowych. Właściwie nigdy nie spożytkowałam jej w inny sposób. A rosło jej coraz więcej i więcej w ogrodzie. Aż któregoś dnia wpadłam na pomysł syropu. I to był strzał w dziesiątkę. Teraz nie mogę się doczekać, kiedy mięta znów odrośnie i będzie można przygotować z niej właśnie taki napój, który idealnie chłodzi w upalne dni. Świetnie nadaje się także jako dodatek do drinków.  Słowem: mięta dobra na wszystko !

Przygotuj:

20-30 gałązek mięty
2 l wody
50 dag cukru

1.Wodę zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy garnek z kuchenki i do jeszcze gorącej wody wkładamy miętę. Mieszamy i odstawiamy całość na ok.24h

2.Wybieramy miętę, przecedzamy syrop. Zagotowujemy go i gorący wlewamy do przygotowanych wcześniej butelek.

3.Zakręcamy butelki, i odwracamy je do góry dnem. Nie pasteryzujemy.

4.Podawaj z plasterkiem cytryny i kostkami lodu.

IMGP1517

IMGP1534

IMGP1537

Znów klasycznie zagramy:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CIPUhB7kRiY&w=420&h=315]

Zielnik Kuchenny 2013

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *