Zupa z soczewicą

Lato w tym roku nie rozpieszcza nas wysokimi temperaturami. Dla jednych to powód do zadowolenia, innych obecna aura nieco martwi. Ostatni tydzień pod względem pogodowym, przynajmniej w moim okolicach, był wręcz skandalicznie chłodny i deszczowy. Dla poprawy nastroju zrobiłam jedną z moich ulubionych rozgrzewających zup : gęstą zupę z soczewicą.

Przygotuj:

2 woreczki zielonej soczewicy (200gram),
6 średnich ziemniaków,
3-4 marchewki,
1 dużą cebulę,
2 ząbki czosnku
2 l bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
Paprykę mieloną ostrą lub słodką

1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy w garnku, a następnie całość zalewamy bulionem.

2. Do bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz soczewicę (oczywiście nie gotujemy w woreczku, tylko go rozrywamy i wrzucamy soczewicę wprost do bulionu).

3. Gotujemy aż wszystkie składniki staną się miękkie, czyli jakieś 20-25min.

4.Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie, wlewamy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką słodką bądź ostrą, ewentualnie zabielamy śmietaną bądź jogurtem.

IMGP1420

IMGP1417

Z muzyki zaś proponuję dziś Kabaret Starszych Panów
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dykIxVzHVoY&w=420&h=315]

 

Komentarze dla: “Zupa z soczewicą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *