Ciasto z kruszonką z rabarbarem i wiśniami

I pożegnania nadszedł czas : to już po raz ostatni w tym sezonie w mojej kuchni gości rabarbar.  Ale nie w byle jakim towarzystwie, bo wraz z wiśniami!

Przygotuj:

3 szkl mąki
1 margarynę
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
2-3 łodygi rabarbaru
1 kisiel o dowolnym smaku (u mnie wiśniowy)
Dodatkowo: 1/2 słoika drylowanych wiśni

1. Oddzielamy białka od żółtek .Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatamy ciasto jak na kruszonkę .

2.2/3 ciasta wykładamy (a raczej kruszymy) na blachę.

3. Obrany i pokrojony rabarbar kładziemy na warstwę ciasta (po pokrojeniu możemy go lekko posypać cukrem, ale całość następnie lepiej odsączyć na sitku, gdyż rabarbar puści nam sok). Między rabarbarem układamy wiśnie.

4. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do niego ok.3 łyżki cukru oraz opakowanie kisielu. Pianą przykrywamy rabarbar.

5.Na górze ciasta kruszymy resztę ciasta.

6.Pieczemy w 180C ok. 45min.

IMGP1505

IMGP1502

Nosowska śpiewa, że nie chce ciastka z kremem, tortu, ani nawet wisienki, a ja wręcz przeciwnie: ciastkiem, może nie z kremem, ale z wisienką, nie pogardzę !

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1P48rZm1inc&w=420&h=315]

Akcja rabarbar - IV edycja

Komentarze dla: “Ciasto z kruszonką z rabarbarem i wiśniami

  • 1 lipca 2013 at 11:00
    Permalink

    Jeeej, aż mi ślinka cieknie! Tym bardziej, że w domu właśnie unosi się aromat sernika… ;p
    Twoje ciacho wygląda bombowo!
    dariawkuchni.

    Odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *