Bardzo tradycyjny kompot z rabarbaru.
Smak dzieciństwa odkryty na nowo.
Przygotuj :
1,5 l wody
3 średnie łodygi rabarbaru
cukier do posłodzenia kompotu (wg upodobań, u mnie ok.5 łyżek)
1.Umyj łodygi rabarbaru umyć, następnie obierz i potnij na ok. 2cm.kawałki.
2.Zagotuj wodę wraz z cukrem i wrzucić do niej przygotowany rabarbar.
3.Całość gotuj ok.5 min. Pozostaw do odstania.
4.Odstany kompot przecedź. Podawaj ze świeżymi listkami mięty
A muzycznie słuchamy dziś utworu dosłownie oddającego przepis : SDM- Kompot z rabarbaru
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=aGR5URIH3G8&w=420&h=315]
Jeszcze w tym roku nie dorwałam się do rabarbaru. A niedługo będzie już za późno. Kurcze, czas się ogarnąć :p
dariawkuchni. blogspot
to korzystaj dopóki jest jeszcze na to szansa ! 🙂