Sezamowiec

Dziś w roli głównej wystąpi sezam, nie zabraknie też kokosa i chałwy. Żeby nie było za słodko, całość dopełni smak dżemu porzeczkowego.

Przygotuj:

Ciasto :
3 szkl. mąki pszennej
¼ szkl. cukru pudru
250g margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa sezamowa:
1 szkl.sezamu Kresto
¼ szkl. cukru
60 g margaryny
2 łyżki miodu

Masa kokosowa
¾ szkl. cukru
200g wiórków kokosowych Kresto
5 białek

Masa chałwowa
½ szkl.cukru
150g chałwy
125g margaryny

Dodatkowo: 1 słoik dżemu porzeczkowego

1.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je ciepłą masę sezamową.

2. Masę sezamową przygotowujemy poprzez przesmażenie wszystkich podanych składników w rondlu.

3. Ciasto z wyłożoną masą pieczemy ok.15-20 min w 180C.

4. Po upieczeniu (jeśli nie dysponujemy dwoma blachami takich samych wymiarów)ostrożnie wyjmujemy ciasto i odstawiamy w miejsce, w którym spokojnie przestygnie.

5.Na blachę wykładamy drugą część ciasta i smarujemy ją dżemem. Na dżemie wykładamy masę kokosową.

6. Masę kokosową przygotowujemy poprzez ubicie na sztywno białek, do których stopniowo dodajemy cukier i wiórki kokosowe.

7. Ciasto pieczemy 15-20min w 180C.

8.Po wyjęciu studzimy. Do przygotowania została jeszcze masa chałwowa. W tym celu rozpuszczamy wszystkie składniki i mieszamy aż do całkowitego połączenia. Wystudzoną masą smarujemy ciasto z masą kokosową, które przykrywamy upieczonym ciastem z sezamem. I gotowe !

IMGP1267

IMGP1270

IMGP1269

IMGP1274

*dalej testuję produkty marki Kresto. Zarówno sezam jak i wiórki sprawdziły się w podanym przepisie doskonale.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *