Kurczak w sosie z gorgonzoli

Z okazji przypadającego dziś Dnia Matki proponuję przygotować dla naszych Mam coś specjalnego, jednocześnie szybkiego i prostego. Przygotowanie tego dania nie zajmuje więcej niż 30min, a oszczędzony w ten sposób czas, warto spędzić z bliskimi nam osobami.

Przygotuj:

1 podwójną pierś z kurczaka
300ml śmietany 30%
150-200g sera gorgonzola
kilka suszonych pomidorów
oregano, bazylię, papryka mielona

Składniki wystarczą nam na zabicie głodu 3 osób 🙂

1. Przygotowujemy mięso: kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną. Wkładamy do lodówki na 10-15min.

2.Gotujemy makaron wg podanego na opakowaniu przepisu (ja użyłam penne, równie dobrze może być inny jego rodzaj).

3. W czasie kiedy makaron się gotuje, na jednej patelni podsmażamy mięso, na drugiej (głębszej) podgrzewamy śmietanę (należy uważać, aby się nie zagotowała). Kiedy śmietana będzie już ciepła wrzucamy do niej ser, i mieszamy aż się rozpuści. W tym czasie, na mniejsze kawałki kroimy kilka suszonych pomidorów.

4. Kiedy ser będzie już całkowicie rozpuszczony, tworząc ze śmietaną jednolity, gładki sos, dodajemy pomidory oraz mięso. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem oraz dużą ilością ziół.

5.Sosem polewamy ugotowany makaron, przyozdabiając kawałkami suszonych pomidorów bądź świeżymi ziołami.

Smacznego !

IMGP1174

IMGP1179

 

Komentarze dla: “Kurczak w sosie z gorgonzoli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *