Sernik z ananasami

Dziś przepis na absolutnie wyjątkowy sernik, idealny na wyjątkowe okazje.

Przygotuj:
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
½ szkl. cukru
125g margaryny
1 żółtko
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera półtłustego 2-krotnie zmielonego
1 szkl.cukru
250g margaryny
5 żółtek
3 białka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżkę kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszkę ananasów

Piana:
½ szkl.cukru
3 białka

1. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę posiekać z margaryną. Dodać śmietanę, jajka i cukier. Zagnieść ciasto. ¼ ciasta zamrozić, resztę wyłożyć na blachę.

2.Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, kolejno : ser, budyń, proszek oraz kaszę. Na koniec dodać pianę ubitą z 3 białek, całość wymieszać drewnianą łyżką.

3.Masę serową wyłożyć na ciasto. Na niej ułożyć odsączone i pokrojone w kostkę ananasy.

4. Z 3 białek ubić pianę, dodać 1/2 szkl.cukru i wylać ją na owoce.

5.Na wierzch zetrzeć na tartce ciasto z zamrażalki.

6.Piec ok. 1h w temp. 180C.

IMGP1151

IMGP1156

IMGP1150

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *