Zapiekanka ryżowa z cieciorką

Dziś robimy szybką zapiekankę ryżową z cieciorką. Odpoczywamy od prawa i idziemy zwiedzać muzea w ramach Nocy Muzeów.

Przygotuj:

200 g ryżu

1 puszkę kukurydzy

1 puszkę cieciorki

1 puszkę pomidorów w puszce

1 czerwoną paprykę

1 cebulę

3 ząbki czosnku

1 opakowanie startego sera (u mnie mozarella)

Przyprawy: bazylia, tymianek, natka pietruszka

1. Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu.

2.Obierz cebulę i czosnek, posiekaj. Podsmaż na patelni, następnie dodaj ugotowany ryż.

3.Do zawartości patelni dodaj odsączoną kukurydzę, pokrojoną w paski paprykę oraz pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, ziołami. Całość smaż ok. 1o min. Na minutę przed końcem włóż odsączoną cieciorkę, tak by się nie rozgotowała.

4.Wymieszaj ze startym serem i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

5.Zapiekaj 20min w temp. 180C

6.Przed podaniem posyp natką pietruszki.

IMGP0964

Komentarze dla: “Zapiekanka ryżowa z cieciorką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *