Kakaowy jabłecznik z budyniem

Dziś pieczemy ciasto specjalnie z myślą o tegorocznych maturzystach oraz wszystkich tych, którzy godzinami ślęczą nad swymi pracami licencjackimi, magisterskimi czy innymi dyplomowymi. Ciasto to zawiera w sobie sporą ilość kakao, a kakao jest bogate w magnez, a magnez  poprawia koncentrację i wspomaga zdolność zapamiętywania. No to do dzieła !

Przygotuj:

3 3/4 szkl. mąki
1 szkl.cukru
4 łyżki kakao
1 i ½ kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1 jajko
750g jabłek
2 łyżki bułki tartej
2 opakowania budyniu śmietankowego
750ml mleka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao siekamy z margaryną. Następnie dodajemy jajka oraz cukier. Zagniatamy ciasto.

2.Z ciasta odkrawamy 1/3 i wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta, zawinięte w folię spożywczą, wkładamy do lodówki.

3. Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki lub niewielką kostkę .

4. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy bułką tartą, a na nim układamy kawałki jabłek ,posypując wszystko obficie cynamonem.

5.Podgrzewamy mleko. W około 250ml rozpuszczamy budynie wraz z 3 łyżkami cukru. Gotujemy budyń, który jeszcze gorący, wylewamy na jabłka. Równomiernie go rozprowadzamy po owocach.

6.Na budyń ścieramy ciasto z zamrażalnika.

7.Pieczemy 50min w temp 170C.

IMGP1011

IMGP1016

IMGP1018

IMGP1024

IMGP1025

 

Komentarze dla: “Kakaowy jabłecznik z budyniem

Pozostaw odpowiedź Anka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *