Leniwe pierogi

Jak na blog kulinarno-prawniczy przystało, pojawić musiały się zdjęcia na tle kodeksów. Więc oto i one.
A że pogoda za oknem nie zachęca do jakiejkolwiek formy aktywności, najwyraźniej wzięła sobie wolne, idealnym daniem na dziś są więc leniwe pierogi.

Przygotuj:

250g białego sera
4 łyżki mąki
1 żółtko

1.Twaróg przepuść przez maszynkę bądź rozgnieć widelcem. Wbij jajko i wsyp mąkę. Składniki zagnieć na jednolitą masę.

2.Ciasto podziel na mniejsze porcje. Formuj wałeczki o średnicy ok.3 cm, następnie lekko je spłaszczaj.

3.Wałeczki delikatnie ponacinaj nożem, tworząc na ich powierzchni wzorek-kratkę. Każdy wałeczek pokrój na romby dowolnej wielkości.

4.Gotuj w osolonej wodzie ok. 3 min od wypłynięcia.

Wskazówka: weź garnek o możliwie szerokim dnie, dzięki temu pierogi nie posklejają się ze sobą, i zachowają swój kształt. Gotuj je na wolnym ogniu, nie doprowadzając wody do wrzenia !

5.Podawaj posypane cukrem wraz z roztopionym masłem, jako dodatek polecam startą marchewkę.
Smacznego !

IMGP0993

IMGP0996

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *